E-mail: reditelka@zsfrydlant.cz | sekretariat@zsfrydlant.cz | Tel.: sekretariát: +420 558 678 169, školní družina: +420 732 839 868

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí | náměstí T.G. Masaryka

Všechny příspěvky v Archiv akcí 2.st.

11 Bře 2024

Workshop s Danielem Vydrou

8. únor 2024 patřil tentokrát žákům sedmého ročníku. Do frýdlantské knihovny zavítal pan Daniel Vydra, komiksový scénárista, který mimo jiné vytváří a zpracovává scénáře komiksů pro firemní klientelu, připravuje náměty kresleného humoru pro dětské časopisy a věnuje se také hudebním projektům. Úvod workshopu patřil seznámení s komiksovými příběhy, povídání o tom, jak vznikají, a samozřejmě nechyběly ukázky některých z nich. Následovalo rozdělení do skupin, ve kterých čekaly na kluky a holky praktické aktivity s komiksem, jeho vlastním dotvářením i následná dramatizace příběhu. Cílem workshopu bylo nabídnout inspiraci, nápady a podněty, využitelné nejen ve výuce.

 

8 Bře 2024

Zpěváček 2024 – 1. kolo

Dne 7.března proběhl v krásných prostorách Lidové konzervatoře a Múzické školy v Ostravě další ročník soutěže dětských zpěváků lidových písní Zpěváček 2024. Za náš soubor Chasička soutěžilo celkem šest dětí. V kategorii do 10 let Anežka Vaňková a Natálie Tomášková, za starší do 15 let pak Alžběta a Anežka Eliášovy, Michal Tomášek a Bára Tomášková. Za klavírního doprovodu pana učitele Šiguta si talentovaní zpěváčci zazpívali dvě lidové písně z regionu Lašsko a v konkurenci 45 soutěžících dětí z devíti souborů se jim vedlo přímo báječně. Do dalšího kola postoupilo hned pět našich mladých zpěváčků. Těšíme se 6.dubna do Divadla Loutek Ostrava, kde si již děti zazpívají za doprovodu cimbálové muziky. Všem gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci Chasičky a Tégéemky.

20 Úno 2024

Tégeemka má talent

Pod záštitou Žákovského parlamentu a p. učitelky Táni Ryšavé, které samozřejmě svojí pomocí přispěli k organizaci i další kolegové, se ve středu 7. února 2024 uskutečnil již druhý ročník talentové soutěže Tégeemka má talent. Ukázat své schopnosti se rozhodlo hned několik žáků. Na programu byl sólový i skupinový tanec, zpěv, skládání Rubikovy kostky na čas, hra na klavír nebo kytaru, technické dovednosti a parkourová sestava.     

     Dopoledne v sále kulturního centra bylo přátelské i napjaté zároveň. Obdivujeme odvahu všech účastníků, kteří vystoupili před více než třemi sty svými spolužáky a učitelskou porotou. Ta vybrala pět finalistů, ze kterých diváci následně hlasováním zvolili vítěze. Vavříny nejvyšší si odnesla čtveřice mladých parkouristů, T. Ryšavý, Ch. Sečkář, L. Vaněk a M. Švihla. Jejich sestava zaujala nejen porotce, ale i nadšené obecenstvo. Na dalších místech se umístila děvčata s tanečními vystoupeními,  druhá E. Vojtíšková a třetí E. Melárová. Cenu poroty obdržel A. Nedvěd za sestavení funkčního elektrického výstražníku.

     Ocenění patří všem vystupujícím, porotě, moderátorům, organizátorům i publiku, které vytvořilo během celého programu báječnou atmosféru. Děkujeme také Kulturnímu centru i Městu Frýdlant n. O., za poskytnutí sálu, kde jsme mohli tento náš projekt uskutečnit.

5 Úno 2024

Vánoční olympiáda

V pátek 22. prosince se naše tělocvičny proměnily v arénu plnou radosti, smíchu a sportovního ducha při Vánoční olympiádě pro žáky 6. a 7. tříd. Tato nezapomenutelná událost nabídla kombinaci tradičních a netradičních disciplín, které přivedly žáky ke společnému oslavování vánočního času.

Třídy se mezi sebou utkaly v pěti disciplínách. Ať už v tradičním skoku přes švihadlo nebo střelbě na koš, tak pro tělocvičnu netradičních sportech jako je curling, závody se psím spřežením, válení velké koule na sněhuláka nebo běžkování.

Všechny disciplíny rozvíjely nejen kondici žáků, ale hlavně týmového ducha, protože každý člen třídy soutěžil a přispěl k případné výhře.

Celá olympiáda byla zakončena slavnostním vyhlášením a předáváním cen vítězům. Cenu za 6. ročník si odnesla třída 6.B a za 7.ročník 7.B. Ostatní týmy byly sice prvnímu místu velice blízko, ale vítěz byl pouze jeden.

Vánoční olympiáda pro 6. a 7. třídy se stala nezapomenutelným okamžikem pro všechny žáky i pedagogy. Tato akce nejen posílila sportovní duch ve škole, ale také přinesla do posledních školních dnů před prázdninami radost a veselí. Těšíme se na další takovou událost a doufáme, že nám zima přinese další krásné sportovní chvíle.

Veronika Doubravská


Videa z této akce můžete shlédnout na zaheslované stránce našeho „Videokanálu Tégeemky“

23 Led 2024

Z vítězství ve školním kole k bronzu v okresním!

Šimon Kotula, žák 9. ročníku, v nedávné době vynikl ve svém zájmu o dějepis. Nejenže zvítězil ve školním kole dějepisné olympiády, ale své znalosti prokázal také v kole okresním. I zde se vypořádal s početnou konkurencí a zajistil si tak krásné třetí místo.

Gratulujeme Šimonovi ke skvělému výkonu a přejeme mu mnoho dalších, nejen dějepisných, úspěchů 😊

8 Led 2024

Předvánoční čas ve škole

Přestože byl advent roku 2023 trošku kratší než obvykle, neovlivnilo to množství projektů náležících k tomuto ročnímu období. A objevily se i některé novinky. Jednou z nich bylo hned na začátku prosince rozsvícení vánočního stromu v prostorách šaten. Postarali se o něj naši deváťáci. A nejen to. Připravili pro své mladší spolužáky sérii rozhlasových relací seznamující s lidovými zvyky a tradicemi.

          Poslední dny před vánočními prázdninami čekaly na kluky a holky další projekty. 20. prosince to byla žákovským parlamentem zorganizovaná Svačinka pro dobrou věc, jež měla za cíl mimo jiné podpořit nadaci Dobrý anděl. K prvnímu stupni, který se tradičně vydal před odchodem na vánoční prázdniny zazpívat si vánoční koledy do chrámu sv. Bartoloměje, se přidali tentokrát i kolegové z druhého stupně, kteří si je o pár dnů dříve zahráli a zazpívali v jedné z našich tělocvičen. Nechybělo ani slavnostní vypouštění balónků našich mladších spolužáků s novoročním poselstvím. A tak přestože jsme byli ve škole stejně jako ostatní lidé zasažení tragickou událostí, která se před Vánocemi odehrála v Praze, odcházeli jsme na vánoční svátky s nadějí, že u nás v Tégeemce jsme parta, která si do nového roku 2024 odnáší přání nejen pevného zdraví, ale především touhu po vědění, vzájemném přátelství a spolupráci. Tak kéž se nám to všem společně podaří.

5 Led 2024

Tančí celá škola

TANČÍ skoro CELÁ ŠKOLA!

Vážení rodiče, žáci a přátelé naší školy,

s radostí vám přinášíme vzrušující zprávu o účasti naší školy v prestižní taneční soutěži Tančí celá škola 2, kterou vyhlásila Česká televize na konci roku 2023. Tato soutěž nebyla pouze o tanci, ale také o týmové práci, kreativitě a zábavě. Zapojilo se více než 80 našich talentovaných žáků ze 6. – 9. tříd a vytvořili nezapomenutelné taneční výkony, které nás všechny hrdě reprezentovaly.

Zapojení do soutěže bylo skvělou příležitostí pro naše žáky projevit svou taneční vášeň a ukázat svůj talent širšímu publiku. Dívky téměř ze všech ročníků se chopily této příležitosti s nadšením a energií, a k našemu potěšení se k nim přidali i tři odvážní chlapci z devátých ročníků.

Průběh soutěže nebyl vůbec jednoduchý. Žáci museli vymyslet originální taneční choreografii k dané hudbě, pečlivě ji nacvičit a následně natočit profesionální video, které bylo posléze posouzeno odbornou porotou. Každý krok, každý úsměv a každý detail byl pečlivě promyšlený, aby jejich výkon byl co nejlepší.

Nejenže naši studenti prokázali svůj taneční talent, ale také ukázali sílu týmové spolupráce a odhodlání. Tato zkušenost nejen posílila jejich sebevědomí, ale také rozvinula jejich schopnosti pracovat společně na společném cíli.

Přestože jsme se na prvních třech příčkách neumístili, věříme, že naše škola svým účinkováním v soutěži přinesla radost nejen nám samotným, ale také všem, kdo nás sledovali. Už teď se těšíme na další podobné příležitosti a přemýšlíme, jak soutěž pojmeme v dalších letech.

Soutěžní videa najdete v sekci videotéka nebo na stránkách ČT edu.

Veronika Doubravská

18 Pro 2023

Chasička v čase předvánočním

Svatý Martine, přijeď! Takový podtitul si letos vybral náš školní folklórní soubor pro své tradiční předvánoční vystoupení. Kinosál Kulturního centra ve Frýdlantě n. O. doslova praskal ve švech, když zde zavítali příznivci a přátelé Chasičky, aby ve čtvrtek 14. prosince 2023 v podvečer zhlédli pásmo koled, lidových zvyků a vyprávění. To vše za doprovodu muzikantů seskupených kolem nového cimbálu, jenž dodával srdečné adventní atmosféře dokonalost, která k místnímu lidovému umění bezesporu patří. Firma Hyundai, díky jejíž podpoře jsme tento nástroj získali a za což jí velmi děkujeme, si může být jistá, že přispěla na bohulibou věc.

     Příběh světce přinášejícího nejen sníh, ale též oblíbené husí hodování, známé i méně známé koledy, příjemná hudba, usměvaví kluci a holky. Každý, kdo se tento večer dostal do sálu, byl svědkem úžasné atmosféry. A jak už to u Chasičky bývá, přítomné hosty provázel na cestu úsměv, vykouzlený laskavým a pokorným duchem, který každý jejich program dokáže vytvořit. Obrovský dík směřuje ke všem, kteří se na fungování souboru podílejí. Ať už vedoucím p. V. Šimonkové, J. Vaňkové a A. Šigutovi, ale také muzikantům, zpěváčkům a malým tanečníkům. Kéž je i v další činnosti provází stejná míra lásky k lidové kultuře a jejím tradicím.

     Závěrem zbývá ještě dodat, že Chasička nezapomněla potěšit vánočními písněmi také děti z mateřské školy, své spolužáky z Tégeemky a rovněž seniory ve Středisku sociálních služeb.

11 Pro 2023

O2 Chytrá škola – říjen a listopad 2023

11 Pro 2023

Preventivní aktivity Policie České republiky s podporou města
Frýdlantu nad Ostravicí

ZŠ Frýdlant n. O. nám. T. G. Masaryka