E-mail: reditelka@zsfrydlant.cz | sekretariat@zsfrydlant.cz | Tel.: sekretariát: +420 558 678 169, školní družina: +420 732 839 868

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí | náměstí T.G. Masaryka

Všechny příspěvky v Realizované akce 2020/21 (2. st.)

14 Čvc 2021

Sportovní kurz 9. ročníku ZŠ TGM

   Na naší škole jsou výlety, exkurze, kulturní akce, sportovní soutěže nebo lyžařský výcvik nepostradatelnou součástí školního roku a vždy se jedná o vítanou změnu v životě každého školáka. Tradičně se sportovní kurz pro deváté ročníky plánuje na září. Bohužel vzhledem k epidemiologické situaci nemohl kurz v tomto měsíci proběhnout.

Deváťáci se ale nakonec dočkali a po několika měsících distanční výuky strávených za obrazovkami monitorů vyrazili do otevřené náruče červnové přírody. Kurz se uskutečnil 17. – 19. června v obci Bílá. Vedoucím kurzu byl pan učitel Martin Kudělka, který s panem ředitelem Jaromírem Horkým celý kurz pečlivě naplánoval a připravil. Technické zázemí pomohli zajistit pan učitel Pavel Eliáš a pan učitel Dan Strangfeld. Dalšími členy týmu byli třídní učitelé Eva Gřesová, Jana Plucnarová, David Mareček a speciální pedagog Petra Senčíková.

Většina žáků a učitelů dojela na místo autobusem, další skupina šikovných cyklistů vyrazila do cíle na kole. Jakmile se všichni ubytovali, zanedlouho byl vyhlášen program dne a následovalo rozdělení do týmů. Zelení, Žlutí a Modří si pořádně zaběhali při hře Kousáci, po obědě jednotlivé týmy absolvovaly střídavě přechod přes rokli, střelbu ze vzduchovky, kuše a luku a také pochod k nádrži Čurábka, kde je čekaly rafty a kajaky. Cestou jednotlivé týmy vymýšlely zábavu k večernímu táborovému ohni.

Také následující den byl plný her, zábavy a adrenalinu. Horké chvíle zažili třídní učitelé při hře Záchrana třídního, kdy každý tým nesl svého třídního na nosítkách v náročném terénu malebných lesů. Líbily se také hry Mohyly, Čísla, Špalíčky. Večer nechyběla diskotéka.

Přestože sobota byla ve znamení odjezdu, dopoledne si nikdo nenechal zkazit přemítáním o tom, že brzy nastane loučení. Všichni se totiž těšili na plnění úkolů ve hře inspirované známou televizní soutěží Pevnost Boyard. Získat indicie byla jedna věc, ale zodpovědět těžké hádanky otce Fura (pana ředitele) dalo některým týmům také zabrat.

Při odjezdu se zaleskly v očích mnohých slzy, neboť si uvědomili, že je to naposledy, kdy se v této báječné partě setkávají, a že tyhle dny… to byla opravdu SOUHRA.

                                                                         (Jana Plucnarová)


10 Čvn 2021

Den dětí na 2. stupni

Den dětí na 2
Den dětí na 2 02
Den dětí na 2 03
29 Zář 2020

Žáci TGM navštívili Planetárium v Ostravě

Ve dnech 16. a 17. 10 2020 žáci 8. tříd ZŠ TGM v rámci „Projektového dne mimo školu“ navštívili Planetárium v Ostravě. V uvedených dnech vždy dvě třídy 8. ročníku vyrazily autobusem na celou vyučovací dobu do Ostravy – Krásného Pole, aby v místním Planetáriu zhlédly projekt „Učíme se moderně“.

Planetárium Ostrava nabízí chytrou zábavu a vzdělání pro návštěvníky všech věkových kategorií. Jeho jedinečnost spočívá v moderních technologiích, které jsou využívány k zobrazení dokonalé hvězdné oblohy, k letům do vesmíru nebo jako tzv. sférické kino. Dalekohledy v kopulích hvězdáren umožňují na vlastní oči spatřit skutečné objekty dalekého vesmíru.

Experimentárium je jednou z nejvýznamnějších a nejatraktivnějších novinek. Tvoří jej interaktivní exponáty určené ke hravému poznávání přírodních jevů a dějů, které najdete téměř po celé budově, včetně dříve nepřístupných místností.

K pozorování vesmíru je hvězdárna vybavena zrcadlovým dalekohledem o průměru 35 cm a ohniskové délce téměř 4 metry. To znamená, že při pozorování Měsíce je možné při správných pozorovacích podmínkách spatřit asi dvoukilometrové krátery.

V „astronomickém kině“, což je sál se 100 místy k sezení mohou diváci obdivovat věrnou napodobeninu hvězdné oblohy s hvězdami, souhvězdími, planetami, Měsícem, Sluncem a dalšími objekty.

Umělá obloha se umí otáčet všemi možnými směry, takže není problém vidět východy a západy nebeských těles v krátkém čase, podívat se, jaká souhvězdí vidí třeba obyvatelé Austrálie, nebo obdivovat hvězdnou mytologii.

Díky speciálním technologiím žáci zhlédli film Vidím, vidíš, vidíme, který je ve sférickém kině (kdy je divák vtažen do děje i prostoru bez speciálních pomůcek) velmi zaujal.

 

Jana Blažková, tř. učitelka 8.A

15 Zář 2020

KORCHEM

Každoročně se žáci naší školy zapojují do řešení korespondenční soutěže z chemie pod názvem KORCHEM. V loňském školním roce dosáhli výrazného úspěchu. Mezi 20 vyhlášenými úspěšnými řešiteli v rámci Moravskoslezského kraje bylo 6 našich žáků. Největšího úspěchu dosáhla 2. místem Lenka Březinová a 4. místem Ondra Cieplý. Všem úspěšným řešitelům gratulujeme.

Osmáci a deváťáci mají možnost se do soutěže zapojit i letos. 1. kolo se už rozjíždí!

14 Zář 2020

„Hurá, zpátky do školy“ (adaptační program 6. tříd)

Konečně! Září je opět tady a s ním přichází také nový školní rok. Po několikaměsíční pauze se do školy těšil snad každý. Žáci 6. A, 6. B a 6. C se však ve školních lavicích příliš neohřáli. Ve dnech 7. – 9. 9. pro ně byl totiž připraven adaptační kurz, kterého se děti zúčastnily společně se svými novými třídními učiteli a dalším pedagogickým doprovodem. Kurz probíhal nejen v prostorách školy, ale také v Zoo Ostrava nebo ve sportovním areálu na Bílé. A co všechno bylo pro děvčata a chlapce v rámci adaptačního programu s názvem „Hurá, zpátky do školy“ připraveno?

1.den se žáci věnovali několika aktivitám, které byly zaměřeny na vzájemné poznávání, prohlubování vztahů a na utváření pozitivního klimatu třídy. Prostor byl také věnován pravidlům třídy.

2. den se žáci se svými vyučujícímu přesunuli do Ostravy, aby společně navštívili zoo. Tam je čekala nejen zábava, ale i poznání. Do zoo s nimi totiž vyrazili také odborníci, kteří žákům návštěvu ozvláštnili poutavým výkladem.

3. den děti vyrazily na Bílou, kde je ve sportovním areálu čekala „Bílámpiáda“. Hned u vstupu si děti převzali nadšení instruktoři, již v nich dokázali vzbudit sportovní nadšení. Aby také ne, atrakce vypadaly skutečně lákavě. Chlapci i děvčata si mohli vyzkoušet třeba aquazorbing, šlapací auta či vzduchovou trampolínu.

Nic netrvá věčně, a tak 3 dny plné pohodové atmosféry a zábavy skončily. Děti se nyní musejí vrátit do školních lavic. Škola je totiž opět volá!

ZŠ Frýdlant n. O. nám. T. G. Masaryka