E-mail: reditelka@zsfrydlant.cz | sekretariat@zsfrydlant.cz | Tel.: sekretariát: +420 558 678 169, školní družina: +420 732 839 868

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí | náměstí T.G. Masaryka

Všechny příspěvky v AKTUALITY

18 Dub 2024

Matematický klokan 2024 na 2. stupni ZŠ

   Matematický klokan má na naší škole dlouholetou tradici a ani letos jsme tuto akci nevynechali. Soutěž je celorepubliková a jejím pořadatelem v ČR je Jednota českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Katedrou matematiky PdF UP a Katedrou algebry a geometrie PřF UP v Olomouci. Cílem soutěžících je za 60 minut správně vyřešit co nejvíce z 24 úloh a nasbírat tak nejvyšší počet bodů.

   Dne 22. března se popralo s nelehkými matematickými příklady 88 vybraných žáků druhého stupně naší školy. Soutěžili ve dvou kategoriích a odvaha a chuť něco si v matematice dokázat byla velká.

   Nejvyšší počet bodů v kategorii Benjamín (6. a 7. ročník) získali Adam Šikula z 6. D, Eliška Oborná ze 7. C a Iva Braunerová ze 7. B.

   Nejvyšší počet bodů v kategorii Kadet (8. a 9. ročník) získali Daniel Svolinský z 8. D, Eliška Hlístová z 8. C a Zuzana Milková z 9. A.

     Daniel Svolinský se nejlépe umístil v okresním srovnání s dalšími školami.

   Všem žákům zapojeným do soutěže děkujeme a přejeme dobrý logický úsudek, správné výpočty v dalších soutěžích a samozřejmě také v hodinách matematiky a fyziky.

 

Za Klub matematiky Sylva Majerová

 

16 Dub 2024

Rozhodnutí o přijetí k základnímu vzdělávání

Rozhodnutí o přijetí k základnímu vzdělávání – ČTĚTE ZDE

15 Dub 2024

Zápis do 1. tříd aneb Do školy s písničkou            

Čtvrtek, 11. dubna 2024. Byl to velký den pro děti, které se již brzy začnou učit číst, psát i počítat a tak zahájí svoji povinnou školní docházku. Aby se tak mohlo stát a my zjistili, zda budoucí školák již zvládá základní návyky potřebné k učení, probíhá ve školách zápis do 1. tříd.

     U nás v Tégeemce stejně jako i v ostatních frýdlantských školách se tak stalo právě v onom výše zmíněném dni. Hodně nám záleží na tom, aby se tento první velký krok do života dětem líbil a uchovaly si jej co nejdéle v paměti. A tak vždy vybíráme téma dětem blízké a příjemné. Letos jsme se rozhodli jít k zápisu s písničkou, o které víme, že dokáže odstranit případnou nervozitu, navodit příjemnou náladu, pomoci překonat možné obavy.

     Ve čtvrtek odpoledne dorazilo k nám do školy 64 dětí se svým doprovodem. Po nezbytných úvodních formalitách, kdy je potřebné zapsat důležité údaje, čekaly ve třídách zkušené paní učitelky, které si pro malé adepty povinné školní docházky připravily hravé úkoly. Ty měly ukázat připravenost dítěte, případně na co se mají rodiče zaměřit, aby v nastávajících několika měsících ještě dohnali, co je potřeba. Po dobře vykonané práci přichází odměna, a ta samozřejmě nechyběla. Děti si domů odnesly v taštičce pár upomínkových drobností i pamětní list připomínající tento důležitý životní krok. Závěrečné doplnění energie v naší zápisové minicukrárničce pak bylo už jen sladkou tečkou za celým odpolednem.

      Tomu, aby zápis mohl úspěšně proběhnout, předchází nejen dlouhá příprava, ale také samotná aktivní účast. Poděkování za hladký a bezchybný průběh patří především skvělému kolektivu pedagogů a asistentek z 1. stupně včele se svojí zastupující zástupkyní, paní ředitelce, dále paním vychovatelkám školní družiny, administrativním pracovnicím a v neposlední řadě rovněž vždy ochotným bývalým kolegyním, které patří k našim stálým oporám, ačkoli se již zařadily mezi důchodkyně.        Co zbývá dodat na závěr? Těší nás stálý zájem rodičů o umístění dítěte právě u nás v Tégeemce. Je naší hlavní prioritou, aby se zde jejich potomci cítili nejen dobře a bezpečně, ale především to, aby se jim ve škole nesoucí jméno prvního československého prezidenta líbilo. Budoucím prvňáčkům přejeme hodně štěstí a radostných zážitků při získávání nových vědomostí.

9 Dub 2024

Úspěch Chasičky v soutěži Zpěváček 2024

V sobotu 6. dubna proběhlo v Divadle loutek v Ostravě už 2. kolo soutěže dětských zpěváků lidových písní Zpěváček 2024. Dvě malé zpěvačky z Chasičky – Natálie Tomášková a Anežka Vaňková – vystoupily na přehlídce mimo soutěž, aby si vyzkoušely pocit sólistů na prknech divadla. Obě si vystoupení užily, vše se povedlo na jedničku a odměnou jim byl vřelý potlesk diváků.

V soutěžní kategorii měla Chasička hned tři želízka. V konkurenci 15 vynikajících interpretů z několika lašských a slezských souborů si naši vedli přímo skvěle. Jednu písničku předvedli dětští zpěváci sólově „a capella“ a druhou za doprovodu vynikající cimbálové muziky Pramínky z Kopřivnice. Odborná porota složená ze zkušených hudebníků a hlasových pedagogů mohla do dalšího kola soutěže poslat jen 6 nejlepších. Při vyhlašování výsledků se radovali všichni tři naši zpěváčci – Bára Tomášková, Michal Tomášek a Anežka Eliášová. Postupují do celomoravského kola soutěže, což je fenomenální a historický úspěch Chasičky! Patří jim velká gratulace a poděkování za skvělou reprezentaci souboru, naší školy i města Frýdlantu n.O. 

Držme tomuto trojlístku palce 25. května v moravském zemském kole soutěže, která se bude konat v Rožnově pod Radhoštěm za doprovodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů. Máme se na co těšit.

26 Bře 2024

Informace k organizaci zápisu do 1. tříd 2024

Informace k organizaci zápisu do 1. tříd 2024 – otevřít

25 Bře 2024

Pohádkové hraní na školu a Den otevřených dveří

Než učiní svůj první velký životní krok, jakým je zahájení povinné školní docházky, přicházejí si k nám vždy na jaře zahrát na školu předškoláci z místních mateřských škol. Odpoledne pak na Dni otevřených dveří vstupují do tříd a odborných učeben i se svými rodiči, aby se mohli prohlédnout prostory, jež by jim měly poskytnout základní vzdělání. To vše se u nás odehrálo v třetím březnovém týdnu. Úterý 19. a čtvrtek 21. 3. 2024 jste mohli v dopoledních hodinách potkat na chodbách školy nejen bytosti z pohádek, ale především budoucí prvňáčky. Starší žáci z 1. stupně si pro ně připravili Pohádkové hraní na školu, při kterém si děti ze školek nejen vyzkoušely sezení v lavicích, ale mohly si i zacvičit, vyzkoušet jednoduché dovednosti anebo si vyrobit malou vzpomínku. Čtvrteční odpoledne pak otevřela škola dveře i pro veřejnost. Mezi zájemci o její prohlídku nebyli jen nejmenší, ale také ti, které čeká přestup z vesnické školy na druhý stupeň.  

25 Bře 2024

Bezva pokusy

Do světa záhad měli příležitost proniknout naši mladší žáci na 1. stupni. V březnových dnech k nám opět po roce zavítala paní „pokusová“, která již tradičně přijíždí mezi děti s cílem rozšířit jejich obzor v oblasti přírodních věd, zpopularizovat tyto obory formou praktických ukázek a pokusů přímo v jejich třídách na škole. O tom, že je tento projekt mezi žáky velmi oblíbený, není pochyb. Praktické ukázky jsou zábavné a poučné zároveň. Fotografie zachycují malé druháky při bonbónových pokusech.

25 Bře 2024

Loutnička, obvodní kolo

Malí hudebníci z frýdlantského okrsku se sešli ve středu 13. března 2024 v kinosále Kulturního centra ve Frýdlantu n. O., aby zde porovnali své hlasové nadání se spolužáky z okolních škol. Pořadatelem byla naše ZŠ T. G. Masaryka. V příjemném prostředí si děti prožily svoji přehlídku, kterou provázela slavnostní nálada spojená s atmosférou pěveckého poklidu, navíc obohacena instrumentálním i radostným duchem. Za účasti sedmi základních škol z Pržna, Frýdlantu ul. Komenského, Nové Vsi, Čeladné, Pstruží, Kunčic pod Ondřejníkem a naší Tégeemky  se představilo celkem 31 dětí. Přítomné pozdravila také naše paní ředitelka Š. Řezníčková se zastupující zástupkyní pro 1. stupeň M. Majerovou. A protože v obvodním kole jsou pěvecké výkony velice vyrovnané, probíhá hodnocení ve třech pásmech. Děti se umístily v pásmu zlatém, stříbrném a bronzovém. Svým přístupem k soutěži a odhodláním si zazpívat byli vítězi vlastně všichni zúčastnění, za což jim moc děkujeme. Stejně tak směřuje poděkování všem, kteří se zasloužili o zdárný průběh celého dopoledne. Jmenovitě J. Vaňkové, která zajistila úvodní vystoupení Barunky Tomáškové z VIII. A na housle a Adrianky Vaňkové  na klarinet. Dále I. Šlesingerové za návrh nových diplomů, A. Konvičné za pomoc a především p. uč. R. Žákové za organizaci celé soutěže.

 

Výsledky našich žáků:

Zlaté pásmo:       Agáta Veselková, kategorie 4.- 5.r. – IV.C

Stříbrné pásmo:   Alžběta Eliášová                  4.- 5.r. – IV.C

                              Ema Kopecká                      4.- 5 r. – IV.A – statečná holka, která se nedala překvapit náhlým zhasnutím světel a statečně bez přerušení ve tmě za světýlek mobilů píseň bez zaváhání dozpívala. 

Bronzové pásmo : Valérie Vaňková                  1.r.- I.C

                                Izabela Šulová                    2.r. -II.C

                                Daniela Kozelková               2r. – III.B 

 

 

22 Bře 2024

Stanovisko Ministerstva zdravotnictví ČR k výskytu černého kašle

13 Bře 2024

Školní obědy zdarma

ZŠ Frýdlant n. O. nám. T. G. Masaryka